Blog Haar

Natuurlijke poeders als haarmasker

23 december 2019
Poeders

Verbeter je haar door natuurlijke poeders te gebruiken als haarmasker. Je maakt gemakkelijk haarmaskers zonder synthetische ingrediënten die je haar kunnen uitdrogen of alleen de buitenkant van je haar glanzend doen lijken. De poeders zijn super goed voor haar en hoofdhuid en heeft veel voordelen.

De poeders zijn gemaakt van planten en vruchten, meer niet. Meng een poeder met water of een verzorgende olie en je hebt een 100% natuurlijk haarmasker! Wanneer je het met een olie mengt, zal het masker nog meer verzorgend zijn, al is het gebruik van de poeder alleen al heel goed voor je haar. Denk bij een olie aan bijvoorbeeld zuivere arganolie, druivenpit-olie of kokosolie.

Je kunt de poeders gebruiken als shampoo, conditioner of als haarmasker. De meeste poeders hebben namelijk een reinigend effect op hoofdhuid en haar en zijn ook gelijk net zo verzorgend als een conditioner. En heb je een beetje over van de aangemaakte poeder, smeer het op je gezicht als masker! 

Er zijn verschillende poeders en elk met verschillende werkingen. Wel zijn ze allemaal verzorgend en goed voor haar en hoofdhuid. Ik zal hieronder een paar poeders beschrijven die je zou kunnen gebruiken.

Amla poeder Perfect als haarmasker te mengen met olie of water

De poeder is gemaakt van de vrucht kruisbes. Heeft een hoog gehalte aan vitamine C en A en is licht reinigend. Het haar voelt dikker en voller doordat het een beschermend laagje om het haar legt. Beschermt daardoor het haar tegen schuring of bijvoorbeeld chloor tijdens het zwemmen. Zeer goed te gebruiken bij droog haar en krullen. Geschikt na chemisch kleuren om het haar een booster te geven. Verzorgend voor de hoofdhuid en gaat huidschilfers tegen. Ze zeggen dat het stimulerend is voor de haargroei. Let op met heel lichtblond haar. Bij Amla poeder kan heel lichtblond haar iets donkerder kleuren.

Cassia poeder Perfect als haarmasker te mengen met olie of water

De poeder is gemaakt van de plant Cassia Obovata. Werkt voedend en haar versterkend. Zorgt voor glans en legt een laagje om het haar waardoor het dikker aanvoelt. Het laagje reflecteert licht, waardoor het mooi gaat glanzen. Kan ook op zeer lichtblond haar worden gebruikt, het laat geen kleurlaagje achter. Geschikt na chemisch kleuren om het haar een booster te geven.

Shikakai poeder Niet als haarmasker, maar perfect te mengen met water als shampoo

De poeder is gemaakt van de plant Acacia concinna. Bevat saponine dat werkt als een natuurlijke zeep. Reinigend, maar niet te hard zodat de natuurlijke oliën en talg op de hoofdhuid niet teveel aangetast worden. Ze zeggen ook hierbij dat het de haargroei stimuleert. Shikakai poeder is een uitstekend alternatief voor een shampoo. 

Shampoo vervangen?

Als je helemaal geen shampoo meer wilt gebruiken kan je ook voor deze poeders kiezen. Als je hiervoor kiest, zal je haar moeten wennen. Je haar is gewend aan bepaalde ingrediënten in een shampoo/conditioner die het haar zacht en soepel maken. De hoofdhuid is ook gewend aan een diepe reiniging, waarmee alle talg en verzorgende vetten worden weggehaald. Dit merk je bijvoorbeeld als je elke dag je haar wast. Als je het wassen een dag overslaat, word je haar gelijk vetter. Doordat alles van de hoofdhuid wordt gereinigd, gaat de talgproductie omhoog om het weer aan te vullen. Dus als je er voor kiest om shampoo in te wisselen voor een poeder, geef je haar en hoofdhuid dan de tijd om eraan te wennen. Je talgproductie zal even moeten herstellen en je haar zal meer knoperig zijn in het begin. Dit is iets waar je geduld voor moet hebben en iets dat je echt moet willen doorzetten. Als dit niet iets voor je is, kan je het beste een zo natuurlijk mogelijke shampoo en conditioner kiezen en de poeder als haarmasker gebruiken.

amla poeder

Tip: Wist je dat talg en vetten die door de hoofdhuid worden aangemaakt heel goed zijn voor de rest van je haar? Het geeft je haar bescherming en glans. Probeer eens wat vaker goed door te borstelen naar de rest van je haar en stel het wassen nog een dagje uit.

Goed om te weten!

 • Niet iedereen vindt de geur lekker. Het is nogal.. plantaardig..
 • Gebruik geen metaal. Dus kies bijvoorbeeld voor houten lepels en aardewerk bakjes. 
 • Meng de poeder met olie of water tot een dik papje die smeerbaar is.
 • Je kunt de olie en het water warm maken voor het mengen, zo dringt het nog dieper in je haar.
 • Na een masker met olie moet je haar wel even gewassen worden met shampoo en conditioner (mits je die gebruikt) anders kan je haar te vet blijven.
 • Heb je een masker met water, dan is het genoeg om je haar alleen heel goed te spoelen met water. Vind je dit te weinig, gebruik dan gewoon nog een shampoo en conditioner.
 • De poeders het liefst paar uur laten staan voor gebruik. 
 • Verwacht niet meteen wereldwonderen. Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer je haar zal verbeteren en je het verschil zal zien!
 • Je kunt nog een stapje verder gaan en een etherische olie toevoegen. Elke olie heeft een eigen werking die effect heeft op je haar, hoofdhuid en beleving.

Tip: Kies voor een zuivere olie. Een niet-zuivere olie is vaak aangelengd met een andere goedkope olie of niet koudgeperst, waardoor het minder tot niet meer werkt. Je herkent een zuivere olie aan de prijs. Niet bizar duur, maar iets duurder in vergelijking. En kijk goed waar je het koopt. Als je een zuivere olie online koopt, zal de verkoper graag willen vertellen waar het vandaan komt en hoe het is verwerkt. Er zal meer informatie op de site te vinden zijn. Dit geldt precies hetzelfde voor een poeder. Kijk goed of de poeder niet gemengd is en kijk waar je het vandaan haalt. Zou zonde zijn als je geld uitgeeft aan iets dat niet helemaal goed werkt!

Conclusie van het hele verhaal

Dus.. in het kort. Koop een poeder naar wens, meng met water of olie in een kom tot een papje. Breng het aan op je haar en laat een tijdje inwerken. Spoel daarna uit met water en/of shampoo en conditioner. En ondervindt zelf het resultaat. Best easy toch?! Veel succes!

haarpoeder

  Ontvang de gratis online folder vol met echte tips om glanzend gezond haar te creëren! Laat hieronder je email-adres achter en ontvang ‘m direct
  Holler Box