Blog Haar

Natuur(lijk)!

15 november 2019
natuurlijk

Makkelijk is het wel, al die smeerseltjes in een potje. Het enige nadeel is dat er veel meer in kan zitten dan we willen en met mooie reclamewoorden veel belooft kan worden. We worden ons steeds bewuster wat we op ons huid gebruiken. De producten die rijk zijn aan teveel kwalijke ingrediënten, voldoen niet meer. Je hoeft maar even om je heen te kijken en er is een advertentie te vinden met ‘natuurlijk of biologisch’. Er is meer inzicht in welke ingrediënten worden gezien als kankerverwekkend of huid-irriterend. We willen meer producten die daadwerkelijk iets goeds toevoegen aan huid en haar en niet meer gefopt worden door verpakkingen met een mooie tekst. Een mooie ontwikkeling vind ik zelf. 

Vroeger was alles beter..

Nee, grapje! Wel was het zo, dat we veel dichter bij de natuur stonden dan nu. We wisten alles over planten en kruiden. Bijvoorbeeld welke kruiden je ergens voor kon inzetten. Tegenwoordig hebben we Google. Thank god. Wel zo makkelijk!

Vroeger werden kwaaltjes verholpen met de producten uit de natuur. Iets anders was er niet. Tegenwoordig staan we verder af van de natuur, maar worden we weer meer bewust. Of laat ik zeggen, steeds méér mensen, worden zich bewust welk invloed we hebben op het milieu en welk invloed producten hebben op het lichaam. Want sommige ingrediënten die je op je huid smeert, komen ook in je bloedbaan terecht.

natuurlijk

We willen meer producten gebruiken die beter zijn voor ons én voor het milieu. We lezen vaker een ingrediëntenlijst. En dit lezen loont. Doordat de consument zich meer verdiept, speelt de producent hierop in door minder kwalijke ingrediënten in hun producten te stoppen. We hebben het voornamelijk over chemische producten. Alleen deze benaming is niet helemaal juist, want chemie is nou eenmaal nodig om een plant in een crème te krijgen. Misschien kunnen we het beter hebben over ingrediënten die je liever vermijdt. Deze ingrediënten worden al snel gebruikt in een product want het is goedkoop, makkelijk om bepaalde ingrediënten in op te lossen en maakt het lang houdbaar. Producten met natuurlijke ingrediënten zijn meestal wat duurder. En dit is logisch, want alleen het verwerkingsproces kost al meer tijd en het wordt vaak in kleinere aantallen afgenomen dan de massaproductie.

Ingrediënten die je wilt vermijden

Een nadeel is dat bepaalde ingrediënten een allergie kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan parabenen en synthetische geurstoffen. Een allergie kan direct te zien zijn, door roodheid, jeuk of irritatie aan de huid. Het kan ook pas na lange tijd ontstaan, na al jaren gebruik van een product. Ik hoor steeds meer mensen om me heen die last hebben van een droge, jeukende hoofdhuid met schilfers. Dit kan grotendeels veroorzaakt worden door het gebruik van een verkeerd product. Niet iedereen krijgt een allergie of overgevoeligheid, maar je kunt dit beter voorkomen, dan verhelpen. Dat betekent deze ingrediënten dus al eerder vermijden, dan dat je hier hinder van ondervindt. Daarnaast zitten er ook vaak ingrediënten in een product die haar en huid alleen maar uitdrogen. Het lijkt alsof het product de droogheid verhelpt, maar helaas kan het ook juist een oorzaak zijn. Denk hierbij aan siliconen. Dit legt een soort ‘plastic’ laagje om het haar waardoor het tijdelijk lijkt alsof je haar mooi glanst. Het haar wordt verder niet gevoed. Door het laagje kan er ook niks in of uit en je haar wordt droger. Je wast siliconen niet makkelijk uit je haar, waardoor het haar uiteindelijk ook nog eens dof oogt. Zodra je stopt met zo’n soort product, ziet je haar er waarschijnlijk minder mooi uit en dat maakt het juist zo moeilijk om ermee te stoppen. Sulfaten in een shampoo hebben een nadelig effect op haar en hoofdhuid. Sulfaten laten shampoo’s schuimen en reinigen te intensief. Het haalt namelijk alle natuurlijke olie/vet van je hoofdhuid en uit je haar. Je hoofdhuid kan hiervan zo droog worden, dat het gaat schilferen. Je haren kunnen droog, pluizig en snel breekbaar worden. Ditzelfde gebeurt wel eens met een anti-roos shampoo. De hoofdhuid is droog, schilferig en jeukt wellicht en het enige wat even lijkt te verlichten is een anti-roos shampoo. Helaas verzorgt het de hoofdhuid niet en doordat deze shampoo te goed reinigt, haalt het alle talg ook weg. Terwijl je in dit geval de hoofdhuid juist wilt voeden, wordt deze in plaats daarvan steeds droger.

Tip: Als je de natuurlijke glans in je haar wilt behouden of weer terug wilt krijgen, ga dan naar de basis en kies regelmatig voor een Treatment of bijvoorbeeld een kokosolie-masker. Dit voed je haar en geeft een goede bescherming.

Terug naar de basis

Kortom gezegd, ga terug naar de basis. Kijk naar je haar en huid. Wat heeft het nodig? Misschien vind je het lastig dit zelf te bepalen en kan een natuurlijke kapper of schoonheidsspecialiste je hierin adviseren. Kies voor ‘rijkere’ producten die bij je huid en haar passen en waar zo min mogelijk (tot geen) onnodige toevoegingen inzitten en daardoor echt je haar en huid verbeteren. Los het op vanuit de basis in plaats van te camoufleren. Maak het echt beter.

‘Kies bewust. Een beetje bewuster is beter voor je haar, huid en de natuur.

Natuurlijk

    Ontvang de gratis online folder vol met echte tips om glanzend gezond haar te creëren! Laat hieronder je email-adres achter en ontvang ‘m direct
    Holler Box