Site Logotype
Haar

Natuur(lijk)!

Makkelijk is het wel, al die smeerseltjes in een potje. Nadeel is wel dat er meer in kan zitten dan we willen en met mooie reclamewoorden veel belooft kan worden. Er wordt veel geadverteerd met natuurlijk of biologisch. We worden ons steeds meer bewust wat we op ons huid gebruiken en krijgen daardoor meer inzicht in ingrediënten die gezien worden als kankerverwekkend of huid-irriterend. Want sommige stoffen die op de huid gebruikt worden, komen in de bloedbaan terecht.

Ingrediënten die door de huid worden opgenomen, kunnen een allergie veroorzaken. Een allergie kan direct te zien zijn, door roodheid, jeuk of irritatie aan de huid. Het kan ook pas na lange tijd ontstaan. Zelfs na jaren gebruiken van hetzelfde product. Er zijn steeds meer mensen die last hebben van een droge, jeukende hoofdhuid met schilfers. Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van een verkeerd product. Vaak worden ingrediënten in een product gebruikt die haar en huid alleen maar verder uitdrogen. Het lijkt alsof het product de droogheid verhelpt, maar helaas kan het ook juist een oorzaak zijn. Denk hierbij aan siliconen. Dit legt een soort ‘plastic’ laagje om het haar waardoor het tijdelijk lijkt alsof je haar mooi glanst. Het haar wordt verder niet gevoed. Door het laagje kan er ook niks in of uit en je haar/huid wordt droger. Je wast siliconen niet makkelijk uit je haar, waardoor het haar uiteindelijk ook nog eens dof oogt. Zodra je stopt met zo’n soort product, ziet je haar er waarschijnlijk minder mooi uit en dat maakt het juist zo moeilijk om ermee te stoppen. Sulfaten in een shampoo hebben een nadelig effect op haar en hoofdhuid. Sulfaten reinigen te intensief. Het haalt alle natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar. Je hoofdhuid kan hiervan zo droog worden, dat het gaat schilferen. Je haren kunnen droog, pluizig en snel breekbaar worden. Ditzelfde gebeurt wel eens met een anti-roos shampoo. De hoofdhuid is droog, schilferig en jeukt wellicht en het enige wat even lijkt te verlichten is een anti-roos shampoo. Helaas verzorgt het de hoofdhuid niet en doordat deze shampoo te goed reinigt, haalt het alle talg ook weg. Terwijl je in dit geval de hoofdhuid juist wilt voeden, wordt deze in plaats daarvan steeds droger.

Niet iedereen krijgt een allergie of overgevoeligheid, maar je kunt dit beter voorkomen, dan verhelpen. Dat betekent schadelijke synthetische ingrediënten dus al eerder vermijden, dan dat je hier hinder van ondervindt. Het loont om de ingrediënten lijst te ontleden. Kies voor producten die bij je huid en haar passen en waar zo min mogelijk (tot geen) onnodige toevoegingen inzitten en daardoor je haar en huid verbeteren.

Share