Blog Haar

Hoe kan ik mijn haar snel laten groeien?

5 februari 2020
Lang haar voor haarmasker hairborist

Helaas moet ik je meteen uit de droom helpen, die is er namelijk niet. Gelukkig zijn er goede tips om op een normaal tempo je haar verzorgd te houden en mooi lang te houden/krijgen. Ik hoor heel af en toe nog weleens het fabeltje voor bij komen dat knippen zorgt voor een snellere haargroei, dit is niet zo. Je haar groeit uit je hoofdhuid en daar zitten dan ook de cellen die voor haargroei zorgen. Je hoofdhuid masseren zodat de doorbloeding op gang komt kan enigszins helpen en dit is altijd goed, maar verwacht geen wonderen. Beter kijk je naar de gezondheid en kwaliteit van je haar en hoe je dit kan behouden voor mooi (lang) haar. 

AaaRGH.. dit dus niet meer!

Herken je in de ochtend wakker worden, in de spiegel kijken en je je haar weer direct in een knot of staart gooit omdat het er zo droog en pluizig uitziet? Het wordt er niet beter van als je het elke dag maar weer vastzet in een elastiek. Of dat je eindelijk lang haar hebt, maar het laatste stukje van je punten helemaal dun en sliertig zijn geworden? Dat je denkt ‘er moet eigenlijk heel wat af, maar het is eindelijk lang’. Of dat je haar eindelijk lang is en je toch maar weer de schaar erin zet ‘want het zit toch niet mooi..’ en je het vervolgens weer opnieuw laat groeien. Dit kan je makkelijker voorkomen dan je misschien denkt met de volgende paar tips.

DE 7 tips voor mooi haar!

1.Elke 2 a 3 maanden knippen

Oh yes, echt waar! Wil je mooi lang haar, stel dan niet de knipbeurt uit! Ik hoor je denken ‘dan wordt het nooit lang’. Gemiddeld groeit haar uit de hoofdhuid 1 cm per maand. Dat betekent 2 cm in 2 maanden. Als je elke 2/3 maanden een halve centimeter eraf knipt, voorkom je de gespleten haarpunten maar knip je niet alles eraf en groeit het nog steeds langer. (Er zijn uitzonderingen waarbij het haar extreem langzaam groeit, maar dit komt bijna niet voor.)

2. Hairdusting knippen 

Hiermee bedoel ik alle gespleten, droge punten die in de rest van je haar zitten weghalen. Aan het uiteinde van je haar ontstaat een gespleten haarpunt en knip je die niet tijdig weg, dan splijt deze verder door en breekt uiteindelijk af. Dan krijg je in het midden van je haar die gespleten haarpunten opnieuw. Zo krijg je door je hele haar die gespleten punten en daardoor ga je de glans en gladheid missen. Het ziet er minder mooi uit en je haar lijkt droog.

Hairdusting is geen normale knipbeurt, het is een knip-methode om je haar weer glanzend te krijgen en de dunne slierten aan de onderkant van je haar voorkomt, mits je dit tijdig doet. Hairdusting hoef je minder vaak te herhalen dan een normale knipbeurt. Aan te raden is om de eerste keer Hairdusting te combineren met een normale knipbeurt voor gezond haar, maar natuurlijk kan dit in overleg.

3. Minder vaak wassen

De hoofdhuid vormt vanzelf een gezond laagje talg en vetten die je hoofdhuid en haren beschermen. Zodra je deze laag te vaak van je hoofdhuid wast, zal de talgproductie omhoog gaan want die wilt je hoofdhuid en haar beschermen. Dit zorgt dus voor snel vet haar. Eigenlijk is je hoofdhuid dan te droog, doordat een wasbeurt de beschermende laag van je hoofdhuid afhaalt en dus meer talg gaat aanmaken.

Vaak wassen maakt niet alleen je hoofdhuid droger (het wordt dus wel sneller vet, ben je al in de war?!), maar ook je haar zelf. Tijdens het borstelen, verdeel je de vetten over de rest van je haar die zorgt voor bescherming. Dus vaker borstelen en max. 2 keer wassen in de week is voldoende. Als je merkt dat je toch te vet haar tussendoor krijgt, kun je een wasbeurt uitstellen door bijvoorbeeld wat droogshampoo te gebruiken. Zorgt ook nog eens voor volume. Winwin toch?!

4. Elke week een masker/kokosolie/plantaardige poeder 

Gebruik echt elke week een masker! Dit is écht écht écht nodig om te zorgen dat je haren gevoed blijven. Je haar schuurt tegen je kleren of op je hoofdkussen tijdens het slapen, je gebruikt misschien een föhn of hebt de verwarming aan staan of bent juist veel in de zon. Dit alles zorgt voor pluizig en droog haar of meer gespleten punten. Je wilt een beschermend laagje om je haar die voor bescherming zorgt en je haar voedt en dit krijg je met een masker. Ik heb al eens eerder geschreven over de vele voordelen van een kokosmasker, maar ook een plantenpoeder is perfect.

Graag een aansluitende behandeling in de salon om je haar te verbeteren met uitsluitend natuurlijke producten? Klik dan hier voor meer informatie

Heb je wat minder tijd en wil je snel een masker uit je haar kunnen wassen, neem dan wel een masker zonder troep zoals siliconen of parabenen bijvoorbeeld. Deze ingrediënten doen niks goeds voor je haar. Als je daar meer over wilt lezen, klik dan hier.

5. Altijd shampoo afsluiten met een conditioner

Shampoo zorgt ervoor dat de haarschubben lichtjes open gaan staan en neemt al het vuil op. Een conditioner zorgt ervoor dat deze schubben zich weer mooi sluiten. Daardoor voelt je haar altijd zo lekker zacht daarna. Zou je geen conditioner gebruiken, dan blijven je schubben iets open staan en zorgt dit voor nog meer schade zodra je het bijvoorbeeld gaat drogen of door schuring.

6. Weinig gebruik maken van hitte

Ja inkoppertje lijkt me. Maar soms wil je je haar gewoon mooi föhnen of stijlen! Probeer dan wel een zo laag mogelijke stand voor hitte te gebruikten. Mocht je een stijl of krultang gebruiken, probeer eens te kijken wanneer (dus met welke temperatuur) je haar niet meer stijl wordt. Mijn haar red het bijvoorbeeld ook om met 130 graden stijl te maken. En vergeet niet een beschermend product te gebruiken tegen hitte om vochtverlies te voorkomen.

7. Gebruik het liefst producten zonder parabenen/sls/alcohol of silliconen

Dit soort ingredienten zijn uitdrogend. Er is hier al best veel over te lezen overal en ik heb ook een blog hierover geschreven. Maar om even een ingrediënt eruit te pikken, kies ik even silliconen. Die kom je best vaak tegen in haar en huidverzorging. Het legt om het haar een laagje, waardoor het tijdelijk je haar mooi laat glanzen. En het is echt mooi, alleen het doet verder niks voor je haar. Kies liever voor een product waar je haar echt mooi van gaat glanzen in plaats van dat het zo lijkt. Uiteindelijk droogt het je haar uit, zorgt het voor build-up (een een viezig laagje om je haar) waardoor je haar juist helemaal niet meer gaat glanzen tot je die eraf haalt. 

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad. Ik zou het heel leuk vinden als je me dat laat weten via Instagram of een mailtje! Veel succes met het creëren van mooi haar.

‘Bewust met haar’

    Ontvang de gratis online folder vol met echte tips om glanzend gezond haar te creëren! Laat hieronder je email-adres achter en ontvang ‘m direct
    Holler Box