Site Logotype
Haar

Haarkleuren met planten

Iedereen lijkt zich meer bewust te zijn van de ingrediëntenlijst en steeds meer natuurlijke producten vullen onze kasten. Alleen wanneer het op haarkleuren aankomt, lijkt het een stuk moeilijker. Wanneer de eerste grijze haren de kop op steken willen we die het liefst snel camoufleren met haarverf. Nadeel is dat elke 6 weken opnieuw de chemische verf op ons hoofdhuid komt. Dit kan ook helemaal anders.

Haren kleuren met enkel planten zonder enige chemische toevoeging, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Het is niets nieuws, het werd heel vroeger al gedaan, maar begint nu langzaam zijn terugweg te vinden in de kapsalon. Een plantenkleuring zorgt niet alleen voor een mooie kleur, maar heeft ook verzorgende eigenschappen. Het kan zelfs hoofdhuid-problemen verminderen. Een goede reden om over te stappen op een plantenkleuring is wanneer je geen giftige stoffen meer in en op je lichaam wilt. Of misschien heb je wel een (ppd) allergie, waardoor je niet eens chemisch kan kleuren. Een plantenkleuring is niet schadelijk en voor iedereen geschikt. Elke 4 tot 6 weken kleuren, zal met een plantenkleuring dus geen probleem zijn voor je gezondheid.

Maar henna kleurt toch alleen rood?

Een plantenkleuring is opgebouwd uit kleurende planten zoals henna en indigo, maar ook gemengd met Ayurvedische planten die een extra verzorgend effect hebben. De naam henna schrikt in sommige gevallen af, omdat er veel onwetende verhalen de ronde doen. Zo zou bijvoorbeeld een chemische reactie ontstaan tijdens het blonderen na gebruik van henna. Dit zijn verhalen die niet gaan over pure henna, maar over henna die gemengd is met metaalzouten. En die vind je meestal in de pakjes (henna) haarverf in de winkel. Ook wordt er veel gedacht dat enkel de bekende rode kleur mogelijk is, maar bijna alles is mogelijk! Er zijn verschillende soorten tinten die worden gemengd, zodat er zelfs een lichte kleur blond gekleurd kan worden. Het enige wat niet kan, is het haar oplichten zoals blondering doet. De kleuring legt namelijk een laagje om het haar en dringt niet helemaal in het haar. Dit laagje heeft ook weer vele voordelen. Zo beschermt het tegen zonlicht omdat het UV-licht absorbeert, geeft het haar bescherming, geeft het haar veel glans en laat het haar voller aanvoelen. 

Tip: Wist je dat een plantenkleuring het haar en de hoofdhuid kan herstellen door de verschillende geneeskrachtige kruiden die erin zitten?

Blijft een plantenkleuring goed zitten?

De kleuring blijft goed zitten en hoe vaker de pigmenten zich opstapelen hoe dieper en intenser de kleur zal zijn en dus ook langer blijven zitten. De kleur zal langzaam uit het haar schuren. Als er meerdere keren gekleurd is, zal het meer moeten uitgroeien zoals een chemische haarkleuring dat doet. Een plantenkleuring blijft een mooi natuurlijk effect houden en in tegenstelling tot chemische haarverf, krijgt de kleur op den duur geen doffe uitstraling.

De juiste haarverzorging

Belangrijk om het haar na een plantenkleuring op de juiste manier te verzorgen. Je hebt al de juiste keus gemaakt om voor de plantenkleuring te gaan. Zet het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten dan voort! Helemaal omdat voor een eerste keer kleuren wordt gestart met een kleibehandeling om het haar vrij te maken van siliconen- en productopbouw. Zelfs giftige stoffen worden uit het haar geabsorbeerd. Hoe fijn is het om vanuit ‘schoon’ haar met een mooie kleur, je hoofdhuid en haar zoveel mogelijk met goede ingrediënten te voeden.

Na het kleuren is overstappen op een natuurlijke shampoo en conditioner ook het allerbeste om de kleuring op zijn mooist te houden. De shampoo en conditioner van Hairborist zijn perfect afgestemd op de plantenkleuring. De shampoo is zeer mild, reinigt effectief en de conditioner is op basis van appelazijn. Om tussendoor het haar extra te voeden en eventueel nog meer te kunnen herstellen (denk aan altijd chemisch gekleurd te hebben), is de herstellende plantenolie een uitkomst. Deze dringt diep in het haar en herstelt zo de haarvezel.

Tip: Wist je dat je wanneer je niet allergisch bent, dit zich alsnog kan opbouwen naar mate je meer in aanraking komt met een allergene stof zoals PPD in haarverf?

Voordelen van het overstappen naar een plantaardige kleuring zijn groot

Voordelen

  • Geeft volume aan dun haar
  • Geeft glans
  • Bescherming tegen UV stralen
  • Genezend voor de hoofdhuid (jeuk, schilfers, psoriasis, etc)
  • Dekt grijze haren
  • Blijft een natuurlijk aanzicht houden
  • Hersteld het haar
  • Geen schade aan het haar

Nadelen

  • Lichter kleuren is niet mogelijk
  • Hele specifieke kleuren zijn soms wat lastiger te bereiken. Een plantenkleuring heeft bijvoorbeeld geen kleurboek. Het eindresultaat is afhankelijk van allerlei factoren en dat vergt soms wat meer tijd tot de juiste uitkomst

Share